СНПЧ на Epson
расширения joomla 3.0
купить ноутбук
время в Киеве

O laserima

 

Ovlašteni smo  zastupnik firme HANS*GOLDENSKI LASER renomiranog kineskog proizvođača mašina i robota za lasersku obradu metala rezanjem, varenjem, bušenjem, presvlačenjem i kaljenjem. Jedna od najnaprednijih i najvećih svjetskih kompanija, predvodnik je u istraživanju, razvoju i  primjeni najsavremenije fiber laser tehnologije.

 

Fiber laser tehnologija je revolucionirala industrijsku primjenu lasera obezbjeđujući superiorne performanse, pouzdanost i upotrebljivost uz niže troškove u odnosu na konvencionalne lasere, omogućujući korisniku povećanje produktivnosti i smanjenje operativnih troškova.

 

Izuzetan nivo pouzdanosti i efikasnosti uređaja koje isporučuju rezultat je sopstvenih istraživanja i razvoja i korištenja ključnih komponenti  za ugradnju od najpoznatijih proizvođača iz USA, Japana i EU. Tako u proizvodnji fiber lasera za rezanje ugrađen je laserski uređaj kompanije IPG iz Njemačke, vodećeg u svijetu u oblasti fiber lasera velike snage i pojačala. Laserske glave su porijeklom iz Švicarske, pogonski motori iz Japana a CNC kontroleri iz USA i Njemačke.

 

Napredna fiber laser tehnologija već je našla široku primjenu u oblastima obrade i rezanja limova, metalurgiji, mašinskoj i auto industriji, avio industriji, petrohemijskoj industriji, proizvodnji bijele tehnike i uređaja za domaćinstvo, u procesu pakovanja i obilježavanja u duhanskoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji i u mnogim drugim oblastima gdje je potrebna brzina, preciznost i efikasnost. 

 

PREDNOSTI LASERA

 

Prednosti laserskog rezanja u odnosu na ostala termalna rezanja

                                           

-             Dobra kvaliteta rezanja

Zbog male površine laserske zrake, visoke energetske gustoće i  brzine rezanja, lasersko rezanje daje izvrstan kvalitet odrezanih dijelova.

Rez je uzak i paralelan na obje strane, okomit na površinu rezanja, a preciznost dimenzija rezanih dijelova može biti do ±  0.05 mm. Površina za rezanje je glatka, neravnine na površine su samo desetak mikrona, tako da se lasersko rezanje može koristiti kao finalna procedura, dijelovi se čak mogu koristiti direktno bez dodatne mašinske obrade.

 

-              Visoka automatizacija

Pomoću  digitalne kontrole, potrebno je samo koristiti CAD za izradu crteža i uvesti u specijalizovani softver pomoću kojeg  laserska mašina može isjeći  skoro sve što vam je potrebno.

 

-             Visoka učinkovitost rezanja

Laserska mašina za rezanje je opremljena sa mnogo setova CNC radnih plarformi kako bi se realizovala numerička kontrola. Jedino je potrebno da promijenite CNC program da bi rezali različite oblike, kako za dvodimenzionalno, tako i za trodimenzionalno rezanje.

 

-             Brzina rezanja

Brzina rezanja može biti do 600 cm/min kada koristimo mašinu jačine 1200 W da isječe 2 mm čelične ploče sa niskim udjelom ugljika, pa čak do 120 m/min kada siječe polipropilenske ploče debljine 5mm.

 

-             Beskontaktno rezanje

Nema kontakta između materijala koji se obrađuje i laserske glave, tako da nema trošenja alata. Nema potrebe za promjenom alata za obradu dijelova različitih oblika, potrebno je samo promijeniti izlazne parametre. Laserska mašina ne proizvodi buku, nema velikih vibracija, i nema zagađenja prilikom rezanja.

 

-             Raznolikost materijala za rezanje

 U poređenju sa drugim metodama rezanja, laseri mogu rezati razne vrste materijala, uključujući metale, nemetale, materijale bazirane na metalima i nemetalima, kožu, drvo, vlakna i slično. Za različite materijale, mašina ima različitu prilagodljivost lasera zbog svojih termalnih fizičkih karakteristika i različite brzine apsorpcije.